Mode

Het ontgaat mij meestal volledig wat er in, hot of hip is op enig moment. Dat had ik vroeger al. Ik herinner me de verbazing toen op een dag vrijwel iedereen  met een springtouw op school kwam. Hoe wísten ze dat? Dat het vandaag springtouwdag was? Waar is toch die geheimzinnige informatiebron die maakt dat men precies op tijd met elkaar hetzelfde heeft of doet? Overigens heb ik er weinig hinder van. Ik vermaak me meestal toch wel en ik draag ook altijd kleren.

En er gaat wel meer aan mij voorbij. Kinderen heb ik bijvoorbeeld nooit gekregen, zodat ik oprecht twijfel aan het algemeen aangenomen idee dat geslachtsgemeenschap bij vrouwen tot zwangerschap kan leiden. Maar dit terzijde.

Ik bevind me in niemandsland. Het oude ligt achter me en het nieuwe moet nog komen. Dat het nieuwe niet persee te vinden hoeft te zijn in mijn slaperige dorpje met de opgebroken straten is me bekend. Vandaar dat ik enigszins doelloos en tijdloos ronddwaal op plekken waar ik niets te zoeken heb behalve mijzelf. De koude wind doet mijn neus lopen, ik stap door onbekende straten. En, hee, vooruit, een avontuur voor iemand uit de provincie, ook door de winkelstraten van de stad. En stap eens binnen, hier en daar. Een vaag verlangen naar bosgroene laarsjes, waarin ik op een elfje leek  maar die me ontstolen zijn, drijft me de winkels binnen.

En ik sta paf. Om te beginnen heeft elke schoenenwinkel precies hetzelfde aanbod als de vorige. Nergens mijn boslaarsjes. Wel, in alle kleuren, een soort idiote klompvoeten. Ze zien eruit alsof je, wanneer je die aantrekt, je meteen zo zal voelen als iemand die ongelukkigerwijs verkeerd gegroeid is. En daarom zo’n schoen aanmoet. Lompe, korte neus, rare hak, nagenoeg geen vorm. Is dit solidariteit? Een misplaatste grap? Welke gek bedenkt zoiets? Het is algemeen bekend dat hoge hakken een crime zijn om op te lopen. Dat heb je er hooguit voor over om graag sexy of elegant te zijn. Maar wat is in godsnaam het nut van hoge hakken onder een klompvoet? Wel de lasten, niet de lusten, lijkt mij dan.

Nee, mode is onbegrijpelijk, onbetaalbaar en hogelijk onhandig. Maar met z’n allen iets doen maakt alles dragelijk. Ook springtouwen is alleen maar leuk als je met een heleboel bent.

Share and Enjoy:
  • StumbleUpon
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS

Leave a Reply